Barion Pixel

Mi kell a pihentető alváshoz?

alvás

A pihentető alvás legalább annyira fontos a szervezetünknek, mint az egészséges táplálkozás.

De még az utóbbiról könyvtárnyi anyagot találhatunk és szakértők garmadája kínálja segítségét, a megfelelő éjjeli nyugalom kialakításához sokkal kevesebb információ és támogatás áll rendelkezésre. Ezt a hiányt igyekszünk pótolni azzal, hogy összeszedtük azokat a tényezőket, amelyek segítenek egy jót aludni.

Könnyed elalvás

Elsősorban a csecsemők, kisgyermekek alvási gondjainál merül fel az ismétlődő esti rutin kérdése, de valójában ez egyáltalán nem korosztály függő eszköz. Amennyiben a testünk, elménk megszokja azt, hogy minden nap ugyanazok az események következnek egymás után (séta, vacsora, zuhanyzás, lefekvés, alvás), ugyanabban az időpontban, az megkönnyíti a nehezen elszenderedők dolgát.

Talán ennél is fontosabb azonban, hogy az úgynevezett sötét hormon, vagyis a melatonin megfelelő mennyiségben termelődjön a szervezetben, ahogyan a neve mutatja ez az anyag sötétben termelődik testünkben. Azt persze nehéz volna megoldani, hogy az estét világítás nélkül töltsük, de a félhomály, a hangulatvilágítás, vagyis a lágy fények sokat segíthetnek.

Ehhez érdemes olyan lámpákat beszerezni, amelyek illenek a lakásunkhoz és barátságos fényükkel, hozzásegítik a szervezetünket az alvásra való felkészüléshez. Mi elsősorban sólámpáinkat ajánljuk erre a célra, melyek egyéb pozitív tulajdonságaik mellett erre is kiválóan alkalmasak. De akadnak olyanok is, akik inkább a tűz lángját részesítik előnyben, ha esti világításról van szó, só mécsestartóink számukra jelentenek megoldást, mert mutatós és egyben praktikus darabok, amelyek a lakás bármelyik helyiségében megállják a helyüket.

Aki szereti az aromaterápiát, választhatja illóolaj tállal ellátott sólámpáinkat is. Néhány cseppet csepegtetve még nyugodtabb, pihentetőbb alvásra számíthatunk és sokkal kiegyensúlyozottabb napban ébredés után. 

Megnézem a lakásdekorációkat

Zavartalan pihenés

A nyugodt alváshoz a csend és a fény hiánya mellett a megfelelő hőmérséklet és a kényelmes fekhely a legfontosabb. Melegben a legtöbben nem tudnak jól aludni, ezért érdemes télen kevésbé felfűteni a hálószobát, nyáron pedig gondoskodni a sötétítésről. Egy amerikai kutatás szerint a hálószobában 20 fok alatti (javaslatuk a 18,3 Celsius) hőmérsékletet érdemes tartani, mert ebben a hűvösben tud a test legjobban ellazulni.

Ha tartjuk magunkat ehhez az ajánláshoz, akkor mindenképpen szükségünk lesz kényelmes, kellemes tapintású ágyneműre, hiszen a lábakat be kell takarni, ha hűvös szobában pihenünk.

Az, hogy kinek mi a kényelmes, milyen tapintású takarót kedvel, egyéni, éppen ezért ágyneműink között pamut, pamutszatén és kevert szálas is előfordul. Jó tudni, hogy szatén ágyneműink anyaga is 100% pamut, csak a szövési eljárás tér el.

Az sem elhanyagolható, hogy milyen „töltet” kerül a huzatokba. A Zafron paplanok és párnák külső borítása microfiber, ezáltal tulajdonságaiban megegyezik a 100%-os pamuttal, mégis selymesebb tapintású, légáteresztő képessége pedig kiemelkedően jó. Mind a paplanok és párnák belül poliészter golyókkal töltöttek. Az így létrejött kombináció ellenálló, strapabíró ágyneműt eredményez a pihentető alvás támogatásáért. Legfontosabb funkciója, hogy folyamatosan megtartsa a megfelelő hőérzetet. Paplanjainkat 2 méretben, míg kétdarabos párnaszettjeinket 3 különböző méretben találod meg.

Egyszemélyes garnitúráikkal az is megoldható, hogy a franciaágy egyik oldalán szatén, másik oldalán pamut ágynemű foglaljon helyet, mindenkinek olyan tapintással, amit leginkább kedvel.

Fontos arról is beszélnünk, hogy ahogy mi megérdemeljük a 100%-os pihenést, nyugodt alvást, úgy matracunk is megérdemli a 100%-os biztonságot és védelmet. Ezért mindenképp javasoljuk ágyunk felszerelését egy méretben is azonos, vízhatlan matracvédővel. Kivitelezésében lehet steppelt vagy frottír, gumis vagy oldalanyaggal ellátott – a lényeg, hogy nyugodt pihenésünk szentélye maximális védelemmel legyen körbevéve. 

Megnézem az ágyneműhuzatokat

Édes ébredés

Bár az alvás minősége nem, de hangulatunk, ami akár az egész napra kihat, nagyon is függ attól hogyan ébredünk. Ma már számtalan telefonos applikáció van, amelyek figyelik alvásunkat és abban a fázisban ébresztenek, amikor a legkönnyebben tudunk kilépni az álomból.

Ahogyan az elalvásnál, úgy az ébredésnél is fontos lehet, hogy nagyjából ugyanabban az időpontban történjen minden nap, így szervezetünknek lehetősége van megszokni.

Az sem mindegy mit teszünk azután, hogy kinyitottuk a szemünket. Mindenképpen érdemes egy alaposat nyújtózni, majd inni egy nagy pohár vizet és tornázni, jógázni pár percet a reggeli előtt.

Szép álmokat, vidám ébredést kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük