Barion Pixel

A lakberendezésben a fehér a (kis)fekete

fehér

Trendek jönnek és mennek, de a fehér, mint otthonaink egyik alapszíne velünk marad. Nincs olyan lakberendezési stílus vagy irányzat, amely ne használná árnyalatait. Hogy miért érdemes neked is alkalmaznod, ha berendezed vagy felújítod lakásodat? Összeszedtünk!

Az ártatlanság és a béke színe

A menyasszonyi ruhák és Picasso békegalambjai is fehérek, hiszen a tisztaságot jelképezik. De eleinte nem ez volt az oka a fehér falaknak, hanem a hozzáférhető színezőanyagok hiánya, a mész volt a legelterjedtebb festék. Meszelni egyszerű volt és amellett, hogy színt adott a felületeknek, fertőtlenített is. Vagyis a tisztaságot valóban biztosította, ha évente lekezelték vele a szoba falait. A középkor után több városban is kötelezővé tették a homlokzatok évenkénti meszelését, így a szűk, koszos sikátorok helyett, tisztán ragyogó homlokzatok váltak jellemzővé.

Esztétikum és praktikum

Persze a fehér nemcsak azért lett az építészetben és a lakberendezésben népszerű, mert az ártatlanság színe és hamar meglátszik rajta a mocsok. Fontos szempont volt, főként a homlokzatok, tetők és függönyök esetében, hogy nem gyűjti be a napsugarak melegét, így hűvösebb otthonokat biztosított, mint a sötét színű falak. 

Elég körbenézni a mediterrán vidékeken és összehasonlítani a házak színezését az északi népek szokásaival, hogy bizonyítsuk, már őseink is tisztában voltak a fehér előnyeivel.

Illik, nem illik

A fehéret bármivel kombinálhatod! Ez nem teljesen igaz, de tény, hogy a lakberendezésben, ha nem vagyunk biztosak abban, milyen árnyalatú legyen egy szoba vagy bútor, akkor a fehéret, akár átmeneti megoldásként is, nyugodtan választhatjuk. A nagy fehér felületek, mivel visszaverik a fényt világosítják a teret. A fehér vagy világos színű bútorok kevésbé hangsúlyosak és szinte sosem komorak, szemben a sötét árnyalatokban pompázó darabokkal. És ami a legjobb, ha mégsem válik be a fehér, könnyen átfesthető. Sötétebbre ugyanis mindent könnyebb festeni, mint sötét színűről világosra.

Letisztult, de mégsem üres

Gyakori kérdés, hogy milyen kisbútorokkal vagy kiegészítőkkel dobhatjuk fel a lakást úgy, hogy az otthonunk harmonikus maradjon. Erre a kérdésre is a fehér a legjobb válasz! Amikor valaki sólámpát szeretne, de nem tudja még, hogy melyik szobában fogja elhelyezni vagy élettani hatásai miatt több helyiségben is használni szeretné, akkor a fehér a legjobb választás.

Hasonló a helyzet a mécsestartókkal is. A fehér sómécses nyáron a teraszon egy borozáshoz vagy télen a fürdőben egy feltöltő fürdőzéshez is jó választás. Illik a fa asztalra és jól mutat a színes csempék mellett is. 

Ezen a gondolaton végig haladva az ajándékozáshoz is kapunk muníciót. A fehér kiegészítők ugyanis minden lakásba illenek, legyen az minimalista, modern otthon, vagy stíl bútorral berendezett, színes kuckó. 

Megnézem a sótermékeket

Ami mindenhez megy

Ha erős, meghatározó színeket alkalmazunk otthonunkban, akkor nehézséget jelenthet a gyakran cserélődő textilek kiválasztása. Egy fehér fürdőszobában minden törölköző, köntös és kádkilépő remekül mutat, ezzel szemben egy kávé- vagy türkiz árnyalatokból kialakított helyiségbe már nem egyszerű olyan szetteket találni, amelyek jól mutatnak.

Illetve mégis egyszerű! Mert a fehér ebben az esetben is remek megoldás lehet. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy jó minőségű, pamut törölközőket vásároljunk, amelyek bírják a mosást, nem veszítik el nedvszívó képességüket, tartósak.

Hasonló a helyzet az ágyneműkkel. Egyre többen választanak sötét faanyagot, különleges falszíneket a hálószobába. Ha nem szeretnénk, hogy komor hangulatú legyen a háló helyiség, akkor érdemes a cserélődő textilekkel világosítani az összképet. És mi volna jobb erre a célra, mint a fehér? Persze ebben is lehet egy kis csavar, csodás, önmagában mintás pamutszatén ágyneműinkről például mindenkinek a luxus és nem az egyszerűség jut eszébe. 

Hamisítatlan szállodai hangulat

Egyértelmű, ha szállodai hangulatot szeretnénk otthon teremteni, olyan textíliákkal is kell körbevenni magunkat. A Zafron kínálatában minden szállodai termék vakító fehérséggel érkezik otthonodba. 

Megnézem a lakástextileket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Zafron weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekésben.