Barion Pixel

7 ok, amiért az ágynemű cseréje aktuális lenne

agynemu csere

Az ágynemű cseréje időről időre esedékes házimunka, ezt mindenki nagyon jól tudja. Azzal kapcsolatban már megoszlanak a vélemények, hogy milyen sűrűn is kell megtenni, de abban egyetérthetünk, hogy szükséges. Sokan csak azért váltják és mossák ki, kedvenc garnitúrájukat, mert már látható, esetleg érezhető, hogy itt az ideje. Ez azonban édes kevés!

Mindenki tudja, hogy ha valamilyen baleset következik be, mondjuk leöntjük a reggeli kávéval, vagy bepisil a gyerkőc az éjszaka, akkor bizony a mosásba megy a huzat. Viszont vannak olyan, láthatatlan dolgok, amik az ágynemű cseréje szempontjából szükségessé tennék a mosógép elindítását. A következő bejegyzésben 7 olyan tényt fogunk bemutatni, ami igencsak esedékessé teszi az ágynemű cseréjét akkor is, nem foltos vagy nincs kellemetlen szaga. A huzaton fellelhető mikroorganizmusok hada

1. A huzaton fellelhető mikroorganizmusok hada

Több országban, több kutatás eredményeként is bizonyították már különböző mikrobiológusok, hogy az ágyneműhuzaton rengetek mikroorganizmus megtalálható. Többek között felfedezték az E.coli-t, ami a normális bélflóra egyik legfontosabb tagja, viszont a bélcsatornán kívülre kerülve hasmenéssel és hányással járó megbetegedést okozhat. De ugyanúgy találtak még szalmonella, herpesz, lábgomba, influenza vírus maradványokat és még bélféreg-petéket is.

A huzaton fellelhető mikroorganizmusok hada

2. Betegesen eltöltött néhány nap után

Mindannyian voltunk már betegek, így nagyon jól tudjuk, hogy nincs az a betegen eltöltött állapot, amit ne szeretnénk az ágyban fekve, pihenve eltölteni. Hiszen a láz is úgy vészelhető át a legjobban, ha bebújunk a takaró alá, alszunk és közben kiizzadjuk magunkból. Egy-egy ilyen beteges időszak után azonban rengeteg baktérium, kórokozó maradhat az ágyneműhuzatban. Ha pedig felgyógyulva nem mossuk ki megfelelően, sokkal nagyobb lesz az esély a visszafertőződésre.

Betegesen eltöltött néhány nap után

3. Ha „reggel fürdős” emberek vagyunk

Abban az esetben, ha nem este szeretjük megejteni a tusolást vagy fürdést, az ágynemű cseréje kiemelten fontos téma. Azzal ugyanis, hogy a fárasztó nap után fürdés nélkül ugrunk ágyba, rengetek bacilust és kórokozót bevihetünk oda. Gondoljuk csak végig, hol jártunk aznap: boltban, munkában, az utcán, tömegközlekedési eszközön. Mind-mind tele potenciális betegségkeltő mikroorganizmussal.

Ha "reggel fürdős" emberek vagyunk

4. Nyári kánikulai időszakban

Ha nem megfelelő a klímánk, esetleg nincs is, egy melegebb nyári napon rengeteget izzadunk és ez nem áll meg akkor sem, amikor ágyba kerülünk. Ha pedig esetleg nem megfelelő ágyneműt használunk, az csak tovább fokozhatja ezt a hatást! Senki sem szeret egy izzadságtól átitatott ágyneműhuzatban pihenni, így legalább ebben az időszakban hetente érdemes lemosni a huzatokat.

Nyári kánikulai időszakban

Azért, hogy a nyári kánikulát átvészelhessük, érdemes beszerezni a megfelelő ágyneműhuzatot. Mit kell tudnia, hogy megfelelő legyen? Egyrészt, ne szintetikus anyagból készüljön, ezáltal elkerülhetjük a fokozott izzadást. Másrészt, megfelelően kell, hogy magába szívja és elvezesse a nedvességet, ezáltal biztosítva testünk tökéletes hőháztartását.

Zafron pamut ágyneműhuzatok

Mint említettük, fontos, hogy milyen anyagból készült a huzat, ami a takarónkat fedi. A Zafron pamut ágyneműhuzatok pedig 100% pamutból készültek, aminek köszönhetően kiválóan alkalmas ak arra, hogy elvezessék az éjszaka keletkezett izzadságot és kényelmesen, nyugodtan tölthessük az éjszakát!


5. Ha sűrűn alszunk el sminkben

Amennyiben sokszor előfordul, hogy este lusta üzemmódba kapcsolva nem kerül lemosásra a smink, akkor az szintén okot ad az ágynemű cseréjére. Ugyanis a smink az arcunkról az éjszaka folyamán átkerül a párnára. Habár nem az összes elemtől szabadulhatunk így meg, ahhoz bőven elég, hogy a következő éjszaka ezek visszakerüljenek az arcunkra. Ami pedig azért veszélyes, mert így pattanások, mitesszerek alakulhatnak ki arcunkon.

Ha sűrűn alszunk el sminkben

6. Ha kis kedvencünk sűrűn jöhet fel az ágyba

Akinek kutyája, macskája (vagy akár egyéb állata) van otthon, az nem rest akár az ágyba, kanapéra is felhívni őket, esetenként velük is aludni. Ezért senkit nem lehet elítélni, mert mindannyian máshogy szeretjük kedvenceinket. Viszont akkor érdemes hetente lemosni az ágyneműt, hiszen azzal, hogy kedvencünk szundít egyet a takarón, nem csak szőrt, de a padlóról felszedett port, morzsákat, sőt a fenekéről rákerülő ürülékmolekulákat is hagyhat maga után. Ugye, hogy nem szeretnénk ezek között tölteni az éjszakát?!

Ha kis kedvencünk sűrűn jöhet fel az ágyba

7. Ha megfelelően ápoljuk száraz bőrünk

Ha testápolót, kézkrémet, arckrémet használunk esténként – márpedig elég sokan így teszünk – , akkor szintén elkerülhetetlen, hogy ezek az anyagok a huzatra is kerüljenek. Márpedig, ha oda kerülnek, láthatjuk, hogy elháríthatatlan, hogy az vissza is kerül az arcunkra. Persze addigra már sajnos nem a jótékony hatásait fogja kifejteni, hiszen keveredett a levegőben található porral, a rólunk lehullott hámsejtekkel, esetleg atkákkal.

Ha megfelelően ápoljuk száraz bőrünk

Láthatjuk tehát, hogy elég sok minden befolyásolhatja, hogy mikor és milyen sűrűn kell az adott ágyneműt kimosni. Abban egyetérthetünk, hogy nem szeretnénk sem bőrbetegséget, sem allergiát kapni csak azért, mert éppen nem figyeltünk oda a huzatok kimosására.

Ha olvasnál még esetleg, blogjaink között találhatsz számos érdekes cikket, ami esetleg érdekelhet! Ha pedig kedvet kaptál további ágyneműhuzatokat nézni, azt a webshopunkban megteheted!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Zafron weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése, a weboldalon végzett tevékenység nyomon követése és releváns ajánlatok megjelenítése érdekésben.